0416 - 33 69 31 info@sgdeoverlaat.nl
Zoeken
Vacatures Office 365 Login Menu

Veelgestelde vragen

Wat bedoelen jullie met onderwijs op maat?
Bij ons krijg je de kans om op te stromen naar een hoger niveau, als je dat wilt en kunt. Het basisschool advies is het startpunt, niet het eindpunt. Samen gaan we voor het beste resultaat en stomen we jou klaar voor de toekomst!
Onderwijs op maat betekent bij ons:
- Heel goed kijken naar wat kinderen kunnen en willen en de begeleiding daarop afstemmen. Eruit halen wat erin zit.
- Vakken afsluiten op een hoger niveau. Bijvoorbeeld: je zit in klas 2Kader maar volgt Engels op GT niveau.
- Opstromen is voor iedereen een mogelijkheid wanneer dit blijkt te kunnen.

Hebben jullie ook huiswerkbegeleiding?

Jazeker! Vind je het lastig om je huiswerk in te plannen of te maken? Dan kun je op meerdere dagen gebruik maken van onze gratis huiswerkbegeleiding onder begeleiding van een docent.
Belangrijk om te benadrukken dat dit bij ons gratis is! Iedereen kan en mag daar gebruik van maken.

Wat is keuzewerktijd?
Vind je een vak moeilijk of wil je juist méér weten? Dan hebben we volop ruimte om gebruik te maken van keuzewerktijd. De docent is dan beschikbaar voor vragen en geeft extra uitleg waar nodig.
In een kleinere groep verdieping of ondersteuning krijgen.

Hoe krijg ik een kluisje?
Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een eigen kluisje.

Is er een speciale introductie voor brugklassers?
Ja, voor de brugklassen is er een speciale introductie op dinsdag 22 juni. Dan maak je kennis met je nieuwe klasgenoten én met je mentor! We lopen een ronde door de school en laten je van alles zien. Aan het begin van het schooljaar leer je elkaar beter kennen tijdens de introductiedagen.

Hoe werkt het rooster?
In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt en in welk lokaal. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen. In Magister kan je zien hoe je rooster eruit ziet en of er wijzigingen zijn.

Wat is talententijd?
In onze brugklas kan je kiezen uit 5 academies om je talenten te ontdekken en ontwikkelen! Als je aan een academy meedoet krijg je 2 lesuren extra per week. Dit is niet verplicht, maar wel erg leuk én leerzaam!

Wat is Magister?
Magister is het schooladministratiepakket dat we gebruiken voor het bijwerken van de roosters, de cijferadministratie en onze leerling administratie. Met behulp van Magister kunnen personeelsleden, leerlingen en hun ouders en/of verzorgers inzage krijgen in de voor hun relevante gegevens.

Volg je alle lessen in het lokaal?
Wij laten je graag ervaringen op doen met ‘levensechte’ projecten en vraagstukken buiten onze school. Hierdoor krijgt het leren voor jou meer betekenis. Onze omgeving gebruiken we als één groot klaslokaal.
De lessen worden voornamelijk gegeven in theorielokalen in de onderbouw. Daarna kies je een richting en gebruiken we de omgeving meer als een klaslokaal.

Zijn er veel schoolfeesten?
We organiseren diverse schoolfeesten. Door het schooljaar heen organiseren we allerlei sportieve activiteiten zoals ons Snowcamp in Oostenrijk en discoschaatsen maar ook allerlei andere activiteiten en culturele uitstapjes. Ook doen onze leerlingen regelmatig mee aan wedstrijden zoals de bootrace Young Solar Challenge, wie maakt ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’, de nationale voorleeswedstrijd en nog veel meer!

Hoe gaan jullie met leerlingen om met dyslexie en/of dyscalculie, en hoe helpen jullie hen daarbij?

We hebben een uitgebreid dyslexie en dyscalculiebeleid. Voor ons is het uitgangspunt dat de leerling in kwestie aangeeft wat hij of zij nodig heeft. Dat kan zijn toetsen met geluid, extra tijd, boeken op CD, RT dat is bij ons sowieso mogelijk. 
Ondersteuning op 3 niveaus:
1. In de les door de docenten
2. Ondersteuning door faciliteiten: extra tijd, boeken op CD, geluidsondersteuning.
3. Hulp van een RT-er die we zelf in huis hebben dus de doorverwijzing gaat snel.

Mijn dochter heeft K / GT advies. dus een dakpan constructie. Is dat dan een aparte klas of is het dan gemengde klas?
De dakpanklassen bestaan uit leerlingen die allemaal een dubbel advies hebben.
In deze klassen wordt er altijd op het hoogste niveau lesgegeven omdat uit onderzoek is gebleken dat hoge verwachtingen zorgen voor betere leerprestaties. Er wordt extra in de gaten gehouden welk niveau het best passend is omdat er vanuit de basisschool twijfels waren.

Hoeveel rapporten krijg je per schooljaar?
Er zijn vier periodes, dus je krijgt vier rapporten.

Wat is burgerschap?
Burgerschap is een vak dat het kind voorbereid op goed burgerschap in de maatschappij. Denk hierbij aan maatschappelijke projecten zoals een excursie naar een natuurgebied. Of een project voor ondersteuning van mensen in een verzorgingstehuis enzovoort.

Wat als het advies niveau hoger ligt dan vmbo?
Als het advies vmbo-t/havo is (of zelfs havo) en de leerling wil tóch graag vmbo doen, dan is dat mogelijk en gaan we er samen voor zorgen dat de leerling voldoende uitdaging heeft. Ook blijft natuurlijk de weg naar de havo open. Zeker omdat wij in zeven vakken examen doen op de theoretische leerweg. Elk jaar kiezen leerlingen bewust voor onze school, omdat ze beter en liever leren door ook praktisch bezig te zijn. 

Heb je een laptop nodig?
Nee, het is niet noodzakelijk. Het is wel handig om thuis toegang tot een PC of laptop te hebben om alle digitale middelen te kunnen gebruiken. Op school hebben wij PC's en laptops beschikbaar.

Is er ook toneel bij jullie op school?
Wij hebben een arts-academy waarin je jouw creativiteit kwijt kunt! Je kunt ook deelnemen aan toneel. Onder leiding van het Zuidelijk toneel ga je samen met andere leerlingen werken aan een mooi toneelstuk. Dit toneelstuk wordt gedurende het jaar uitgevoerd op school.

Zijn de KWT (keuzewerktijd) uren verplicht?
Een aantal KWT-uren zijn verplicht, maar bij sommige KWT-uren kun je je vrijwillig inschrijven. De mentor kijkt met de leerling mee naar de invulling voor de KWT-uren. Zo maak je altijd de juiste keuze.

Wat zijn de Vrienden van de Overlaat?
Diverse bedrijven en organisaties uit de Langstraat zijn verbonden aan onze school. Om ieder profiel staat een vaste kring van bedrijven waar we mee samen kunnen werken. Zo kunnen we het onderwijs zo goed mogelijk op het mbo en de beroepspraktijk laten aansluiten.